מפרסמת כאן תפריט לחג שנראה לי שכל אורח יכול למצוא בו משהו לאכול, גם השמרנים ביותר.

יש הרבה מנות, אבל אם אתם מארגנים את המטבח מראש, חותכים חלק מהירקות ומסדרים בתבנית יום לפני, מכינים צנצנות עם רוטב לסלט שיחכו לכם במקרר,

מבטיחה לכם שזה לא יותר מ 3 שעות עבודה, אם אתם ממש איטיים. ואם זה ייקח טיפה יותר, מבטיחה לכם שתקצרו המון מחמאות.

 

ליד כל מתכון ציינתי דרכים לקיצור זמן.

 

כי שולחן חג כזה צבעוני ושמח זה הכי חג שיש.

 

המתכונים לקוחים מהספר שלי "סיפור בריא"-אוכל קל מהיר וצמחוני.

 

אני תמיד כאן לתמיכה רגשית וזמינה לכל שאלה.

 

שיהיה לכולנו יופי של חגים

 

זהר

 

marak afona 1 317x398

מרק אפונה יבשה וטרייה

 

את המרק אפשר להכין יומיים לפני החג. לשמור במקרר ולחמם בערב החג. המרק יסמיך מאוד ויספוג את כל הנוזלים ולכן בזמן הבישול יש להוסיף לו מים או ציר ירקות.

תוספת הדוחן היא הזדמנות להשתמש בדגן הנפלא הזה, שלא תמיד יודעים מה לעשות אתו.

2  כפות שמן זית

 1  בצל קצוץ

 2  גזרים חתוכים לקוביות קטנות

 3 גבעולי סלרי חתוכים דק

 4  שיני שום פרוסות דק

 1  כוס אפונה יבשה

  1/2 כוס דוחן או אורז מלא, או קינואה

 6  כוסות ציר ירקות או מים

1  כפית כמון

1  כפית פפריקה מתוקה  

1 כפית חוואיג' למרק

2  עלי דפנה

מלח ופלפל

2  כפות מיץ לימון

2  כוסות אפונה

  מחממים מעט את השמן בסיר גדול ומטגנים בו את הבצל, הגזר והסלרי כ-5 דקות. מוסיפים את השום, האפונה והדוחן ומטגנים תוך כדי ערבוב 30 שניות. מוסיפים את הציר, הפפריקה, הכמון, החוואיג', עלי הדפנה מלח ופלפל,

מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומכסים את הסיר. מבשלים כשעה, עד שהאפונה מתרככת. מוסיפים למרק את מיץ הלימון ומעבירים כמחצית ממנו לבלנדר או למעבד מזון וטוחנים למחית. מחזירים לסיר, מוסיפים את

האפונה הקפואה (אם משתמשים בה) ומבשלים עוד כמה דקות.

 

 

asparagus shemei sumsum limon n 265x398

 אספרגוס עם שום, מירין וקליפת לימון

ממליצה להכין הרבה שיני שום קלופות כיומיים לפני החג. למתכון הזה וגם למתכונים הבאים. זה יחסוךלכם הרבה זמן בערב החג. במתכון הזה האספרגוס עובר בישול קצר, שמותיר את צבעו הירוק-בוהק. יש להקפיד לא להאריך בבישול,  כדי לשמור על הפריכות.

מירין, יין אורז יפני מתקתק, מוסיף טעם עדין לכל ירק וכדאי שיהיה במטבח.

  1 כף שמן זית

 2  שיני שום, פרוסות

  2 בצלי שאלוט קצוצים )או בצל קטן(

  2 כפות מירין

 מעט מלח

 קליפה מגוררת מ-1 לימון

  10 גבעולי אספרגוס חתוכים ל-3-2 קטעים

 מחממים את השמן במחבת רחבה או בסיר רחב. מוסיפים את השום, בצלי השאלוט, המירין, מלח ואת קליפת הלימון. מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש.

 מוסיפים את האספרגוס ומבשלים 3 דקותמעבירים לקערת הגשה ויוצקים למעלה את הרוטב שנוצר במחבת.

 

 

batata rosemary main

 

בטטות ברוזמרין ושום

 

יום לפני החג פורסים את הבטטות, מניחים בתבנית אפיה, מורחים את הבטטות בשמן זית, מלח, שום ורוזמרין ואופים בערב החג.

 

אני אוהבת המון רוזמרין, שגדל אצלי בגינה, בבטטות שלי, אבל אתם מוזמנים להפחית או להוסיף, כרצונכם.

 3  בטטות קטנות חתוכות לרצועות

  3 כפות שמן זית

 3  שיני שום פרוסות

 3  כפיות רוזמרין טרי קצוץ

 מעט מלח גס

 מחממים את התנור לחום גבוה מאוד 200 מעלות.

 

מניחים את פרוסות הבטטה בתבנית בשכבה אחת, מפזרים עליהן את כל יתר המרכיבים ומערבבים עם הידיים  כדי שכל הפרוסות  יתכסו היטב.

 אופים כ-30 דקות.

 

stuffed peppers dohan amarent

 

פלפלים ממולאים בדוחן ואמרנט ברוטב רימונים

 

יום לפני החג מכינים את המילוי, ממלאים את הפלפלים ושומרים במקרר. בערב החג מכינים את הרוטב ומבשלים.

ממולאים אני אוהבת לאכול, ופחות להכין. למי יש זמן? אבל המתכון הזה באמת אינו דורש עבודה רבה ומניב כמות גדולה של פלפלים ממולאים בדגנים שאף פעם לא ידעתם מה לעשות איתם, עם רוטב לא פחות ממשובח.

  10  פלפלים מצבעים שונים למלית:

2  כפות שמן זית

1  בצל קצוץ

1  כוס כ-50 גרם , טופו מפורר או חתוך דק

1  כוס דוחן

1  כוס אמרנט

 1  ס"מ שורש ג'ינג'ר קצוץ או מגורר

10  עלי מנגולד קצוצים גס

1  כוס פטרוזיליה קצוצה  

1/2 כוס נענע קצוצה

1  כוס כ-200 גרם( צימוקים  1 כוס )

כ-140  גרם צנוברים

 3 כוסות מים או ציר ירקות

  מלח ופלפל

לרוטב:  2 כוסות רכז רימונים

5  כוסות ציר ירקות

 1 כף סוכר מלח ופלפל

1  ס"מ שורש ג'ינג'ר מגורר

מסירים מהפלפלים את הראש, מנקים את הפנים ומניחים בצד. מחממים מעט את השמן במחבת או בסיר שטוח ומטגנים את הבצל כ-2 דקות. מוסיפים את כל יתר מרכיבי המלית (יש לוודא שהדגנים מכוסים בנוזלים), מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר ומבשלים על להבה נמוכה כ-20 דקות. מצננים מעט וממלאים את הפלפלים בתערובת ומכסים עם הראש. מכניסים את כל חומרי הרוטב למחבת או לסיר שבו בושלה המלית, מרתיחים ומסדרים את הפלפלים זה לצד זה. מכסים את הסיר ומבשלים על אש בינונית כשעה. אם יש צורך מוסיפים לרוטב מים או ציר ירקות במהלך הבישול.לשמור במקרר ולחמם בערב החג. המרק יסמיך מאוד ויספוג את כל הנוזלים ולכן בזמן הבישול יש להוסיף לו מים או ציר ירקות.

 

burgul tomato limon 5554 n 265x398

 בורגול עם עגבניות צלויות ולימון כבוש

בתבשיל הצבעוני הזה, במקום לצלות את הירקות על מחבת , אפשר לאפות אותם בתנור. מכינים יום מראש, תבנית אחת של עגבניות, אחת של טופו ועוד אחת של הקישואים. בבוקר החג אופים הכל בתנור ומערבבים עם שאר החומרים.מנה שהיא בין סלט לתבשיל, שכוללת המון טעמים המשתלבים מצוין ומפיחים חיים בבורגול האהוב והמוכר.

 1  כוס בורגול 

  מים רותחים

   20 עגבניות שרי, חצויות

  3  כפות שמן זית

   1 כפית סוכר קנים

  1/4 כפית מלח גס

  1 כוס קוביות טופו כ 50 גרם

  1 כף זעתר

 2  קישואים פרוסים באלכסון

 2  שיני שום כתושות

  1/2 כוס לימון כבוש קצוץ

 1/2  כוס עשבי תיבול קצוצים )כוסברה, עירית, בזיליקום

)1/2 כוס)כ-70 גרם  אגוזי קשיו

  שמים את הבורגול בקערה ומכסים אותו במים רותחים. מניחים לנוזלים להיספג. מחממים את התנור לחום גבוה מאוד (220 מעלות). מסדרים את העגבניות בשכבה אחת  בתבנית חסינת חום, יוצקים עליהן כף מהשמן, את הסוכר ומעט מלח ומערבבים. בתבנית נפרדת מניחים את הטופו, זורים עליו זעתר וכף מהשמן ומערבבים.  אופים את העגבניות והטופו כ-25 דקות. מערבבים את הקישואים עם השמן שנותר והשום וצולים אותם על מחבת פסים. מוסיפים לקערת הבורגול המוכן את הלימון הכבוש, עשבי התיבול והקשיו ומערבבים היטב. מוסיפים את העגבניות, הטופו והקישואים ומערבבים  בעדינות.

 

 אורז עם פיסטוקים, סילאן וצימוקים 

הכינו לכם תערובת של האגוזים,קצוצים, מראש. חסכתם עוד כמה דקות של עבודה. ואורז, אורז כדאי להכין בערב החג. הכי טעים.

כשהייתי בתיכון, עבדתי כמלצרית בקייטרינג. אני זוכרת את הסיגרים הממולאים, את הקרפלעך ואת האורז עם הפירות היבשים והשקדים, שהיה כל כך כל כך טעים. המתכון הזה מזכיר את הטעמים ההם.

1  כף שמן זית

1  כוס אורז מלא

2  כוסות מים

 1 כפית מלח

לתערובת האגוזים והפירות:

1  כפית שמן זית

 1/2 בצל קצוץ

 1/4 כוס כ-35 גרם פיסטוקים קצוצים

 1/4 כוס כ-35 גרם שקדים קצוצים  

1/4 כוס כ-50 גרם צימוקים אורגניים  

1/4 כוס כ-50 גרם תמרים יבשים קצוצים

  1/4  כוס סילאן

 1/4 כוס רכז רימונים

מחממים את השמן בסיר, מוסיפים את האורז ומערבבים כדקה. מוסיפים את המים והמלח, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים כ-40 דקות. בינתיים מכינים את תערובת האגוזים והפירותמחממים במחבת כפית שמן זית מוסיפים את הבצל, הפיסטוקים, השקדים, הצימוקים, התמרים, הסילאן ורכז הרימונים. מבשלים על אש בינונית כ-4 דקות. כשהאורז מוכן, מפזרים עליו את תערובת האגוזים והפירות ומערבבים.

 

bamya rimonim 1n 265x398

 

במיה ברכז רימונים

כאן אין קיצורי דרך. המתכון באמת קצר ופשוט.

את המתכון הזה שיגרום גם לחשדנים לאהוב במיה, קיבלתי מבחורה שהשתתפה בסדנת בישול שהעברתי בארה"ב. כך, היא אמרה, בישלו אותה אמה וסבתה. לאחר שאימצתי אותו,  הבטחתי לה שבספר שלי אדאג לקרוא לו על שמה. מאז חלפו המון שנים ולצערי הרב, השם נשכח ממני. אני מתנצלת ומקדישה אותו לה, בכל מקרה.

 1 כף שמן זית

 1  בצל חצוי לאורך ופרוס לחצאי עיגולים

 5  שיני שום פרוסות

4  כוסות 400 גרם במיה

10  עגבניות שרי חצויות  

1 כף רסק עגבניות  

1/4 כוס רכז רימונים

   1/4 כוס מים

מלח

3  כפות נענע קצוצה

מחממים מעט את השמן במחבת ומטגנים את הבצל והשום עד שהם מתרככים. מוסיפים את הבמיה ומטגנים תוך כדי ערבוב עוד 2 דקות. מוסיפים את העגבניות, רסק העגבניות, רכז הרימונים והמים. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-10 דקות עד שנוצר רוטב סמיך. מסירים מהאש, מפזרים את הנענע ומגישים חם.

 

green been onion cherry 1 5558n 265x398

 

 

 שעועית ירוקה עם בצל מטוגן ואגוזי לוז

 

פעם אחת ויחידה שאני מאפשרת להשתמש בשעועית קפואה. רק בגלל שאתם מכינים המון אוכל לחג. אם יש לכם עוד כמה דקות, השתמשו בשעועית טריה.

 הבצל שהתקרמל והפך למתוק, הוא שמעניק לשעועית הפריכה תוספת טעם מפתיעה.

  2 כפות שמן זית

 2  בצלים חצויים לאורך ופרוסים דק לחצאי עיגול

 4  כוסות )כ-400 גרם( שעועית ירוקה חתוכה

 מעט מלח גס

  1/4 כוס )כ-35 גרם(  אגוזי לוז חתוכים גס

 בווק או במחבת עמוקה,  מטגנים את הבצל בשמן על אש נמוכה כרבע שעה.

 חולטים את השעועית במים רותחים מומלחים למשך כדקה ומסננים.* מוסיפים את השעועית לווק,  ממליחים ומגבירים את האש. מבשלים כ-2 דקות.

 מוסיפים את האגוזים ומקפיצים יחד 3 דקות נוספות. מגישים מיד.

 * אפשר לוותר על בישול או אידוי השעועית, כדישתתקבל פריכה יותר.

 

 

salad petrozilia n 265x398

 סלט פטרוזיליה, נענע ובזיליקום

 אפשר להכין את הרוטב מראש, לשמור בצנצנת זכוכית במקרר ולשפוך על הסלט ממש לפני ההגשה. בסוף הארוחה כדאי לבדוק שלא נשארה לכם פטרוזיליה בין השיניים...

זה סלט הבית שלי. אני מגדלת ירקות אורגניים בגינה, וכל מה שצריך הוא לקטוף, לקצוץ, לחתוך, לקלות את האגוזים ולערבב עם קצת שמן זית ולימון. זהו. כמה פשוט ככה טעים.

3  כוסות פטרוזיליה קצוצה

3  כפות נענע קצוצה

3  כפות בזיליקום קצוץ

 1/2 כוס אגוזי קשיו קלויים מעט על מחבת חמה

לרוטב:

2  כפות שמן זית

2  כפות מיץ לימון

מלח

מערבבים את חומרי הרוטב בקערית קטנה. מניחים את חומרי הסלט בקערה גדולה ויוצקים עליהם את הרוטב. מקפיצים יחד ומגישים מיד. 

את המרק אפשר להכין יומיים לפני החג. לשמור במקרר ולחמם בערב החג. המרק יסמיך מאוד ויספוג את כל הנוזלים ולכן בזמן הבישול יש להוסיף לו מים או ציר ירקות.

 

 

סלט כרוב אדום גזר 1 398x265

 

 סלט כרוב אדום, נבטים, אגוזים.

גם בסלט הזה אפשר להכין את הרוטב מראש ולשמור במקרר בצנצנת זכוכית. אם אתם ממש ממש קצרים בזמן, אפשר לקצוץ את הכרוב האדום בבוקר החג.

ארבעה צבעים בסלט אחד. ורוטב הכי פשוט שיש. אפשר להכין כמות גדולה מהרוטב, לשמור בצנצנת במקרר ולהשתמש כרוטב לסלטים. מעולה גם עם סלט חסה.

 

1/2 כרוב אדום, פרוס דק

6 גבעולי סלרי, חתוכים גס

2 גזרים, קצוצים דק

2 כוסות נבטוטים

1 חבילה, כ 2 כוסות, נבטי חמניה

1 צנון, קצוץ דק

1 צרור כוסברה, חתוך גס

1 כוס חמוציות

1 כוס גרעיני חמניה

רוטב:

2 כפות שמן זית

2 כפות מיץ לימון

2 כפות ריבה

מערבבים את כל הירקות בקערה. חיתוך הירקות יכול להשתנות מפעם לפעם, וכך כאילו שיש לכם סלטים שונים. אפשר לפרוס את הירקות לגפרורים, או לגרר גס על פומפיה. מרקמים שונים, יתנו טעם שונה בכל פעם.

להכנת הרוטב: מכניסים את שמן הזית, מיץ הלימון והריבה לבלנדר ומערבבים כמה שניות. השימוש בבלנדר חשוב בשביל מרקם הרוטב.  מערבבים את הירקות עם הרוטב ומגישים. 

 

 

 

agasim beyain 1n 265x398

 

אגסים ביין אדום

בבוקר החג, הכינו את הרוטב ושימו ישר בסיר בו תשתמשו לבישול.

אפשר לבשל את האגסים בבוקר, ובזמן הקינוח רק לחמם מעט. האגסים מתרככים מעט, סופגים את צבע היין וגם את טעמי הלימון והג'ינג'ר.

קינוח אלגנטי לסיום הארוחה.

  6  אגסים בשלים

 1 מקל קינמון מיץ וקליפה מגוררת מ-1 לימון

  4  כוסות יין אדום

 1/2 כוס סירופ מייפל או סילאן או דבש  

2 ס"מ ג'ינג'ר חתוך דק או ג'ינג'ר מסוכר

מניחים את האגסים בסיר גדול. מוסיפים את כל יתר החומרים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש וממשיכים לבשל, ללא מכסה, עד שהנוזלים מצטמצמים בחצי. מצננים מעט, מוציאים את האגסים מהסיר ושומרים לחוד את הרוטב שנוצר. מומלץ להגיש עם גלידת וניל ועם הרוטב

 

 

 

 

 

 

 עוגת תמרים ותפוחים או עוגת סילאן לראש השנה

אפשר ואף רצוי להכין את העוגה הזאת יום לפני החג.

לקח לי שש שנים עד שפצחתי בניסויים לשחזר את   עוגת התמרים שאכלתי באוסטרליה. אני חושבת שעם השנים כבר הספקתי לשכוח את טעמה,  וייתכן שהיה זה בכלל  "לחם תמרים",  אבל מה זה משנה. עוגת התמרים והתפוחים,  בגלל השירשנולדה לבסוף יצאה דחוסה, עם כמה רבדים של מרקם, ולא מתוקה מדי.

1  כוס סילאן

 1 כוס רסק תפוחים לא ממותק

1/2  כוס שמן קנולה

(או שמן קוקוס)

 1  כפית תמצית וניל

מיץמ-1 לימון

 ¼1  כוסות קמח כוסמין

(או קמח כוסמת)

 1כפית אבקת סודה לשתיה

1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים גס

 1/4 כפית אגוז מוסקט

 1/4  כפית מלח

מחממים את התנור לחום בינוני-נמוך (170 מעלות). משמנים תבנית אינגליש קייק. בקערה אחת טורפים קלות את הסילאן ,רסק התפוחים, השמן, הווניל ומיץ הלימון. בקערה אחרת מערבבים את הקמח, הסודה לשתייה, אגוזי המלך,אגוז המוסקט והמלח. מערבבים את שתי התערובות עד לאיחוד החומרים. אופים כ-50 דקות.

  

ענתה בניית אתרים